Sarmannon sävelet tahdittivat historiateoksen julkaisua

Auroran päivä oli juhlavuoden näköinen: katse oli niin menneessä kuin tulevassa.

Mikko Jokinen (Judas), Ville Mäkinen (Josephus), Heidi Iisalo (Talitha) ja Anstasia Trizna (Salome) esittivät osia Heikki Sarmannon John The Baptist -oratoriosta.

Diakonissalaitoksen historiateos Ihmisen arvo – Helsingin Diakonissalaitos 150 vuotta kertoo laitoksen historian varjoisista puolista.

Tämä kävi selväksi myös Auroran päivän juhlaseminaarissa, jossa kirja julkistettiin. Kirkollisen kentän tuntija, teologian tohtori Mikko Malkavaara muistutti, että vuosikymmenien ajan kirkollisilla areenoilla on käyty taistelua ”oikean” diakoniatyön luonteesta: pitäisikö sen olla työtä vanhanaikaisiksi koetuissa diakonialaitoksissa vai osana seurakuntien perustyötä.

”Diakonissalaitos oli tässä asiassa se konservatiivinen jarruttaja”, Malkavaara sanoi.

Samaan aikaan niin juhla kuin historiateos kertoivat myös tarinaa siitä yhteiskunnallisesta hyvästä, jota laitoksen ja sisarien toiminta on saanut aikaan. Ne muistuttivat, kuinka Diakonissalaitos on lopulta aina palannut juurilleen: auttamaan heitä, jotka eivät monen mielestä apua edes ansaitsisi.

Myös presidentti Tarja Halonen nosti puheessaan esiin sen, kuinka Diakonissalaitoksen työ on kuvannut sitä, kenellä on eri aikoina oikeasti ollut ihmisarvo. Nykyään tuo keskustelu liittyy ihmisten liikkumiseen maasta toiseen.

”On käynnissä kahdensuuntainen kauneuskilpailu: Suomen tulisi olla houkutteleva sijoittajille ja hyvin toimeentuleville ihmisille ja samanaikaisesti varoitetaan olemasta liian houkutteleva maa erilaisessa hädässä oleville ihmisille”, Halonen tiivisti.

Riku Siivonen
Tuomo Antikainen, kuvat

Yksi arvovieraista oli presidentti Tarja Halonen.