Rohkeus välittää 

Kun talven pimeys oli tiheimmillään ja pakkanen paukkui nurkissa, astuivat sadat Diakonissalaitoksen työntekijät ja ystävät kirjaimellisesti yli kynnyksen 150-vuotisjuhlaansa. Ulkona pimeydessä ja kylmyydessä sytytettiin 150 pientä lyhtyä. Ei vain pääkorttelissa, vaan myös muissa Diakonissalaitoksen toimintayksiköissä tehtiin samoin.

Asukkaat, vapaaehtoiset ja henkilökunta olivat osallistuneet valmisteluihin maalaamalla pieniä lasipurkkeja. Maahan asetettuina nämä pienet lyhdyt muodostivat suuren kuvan, numeron 150. Teko on kaunis, symbolinen ja tärkeä. Se on teko, joka osoittaa yhteyden merkityksen, yhdessä tekemisen arvon.

Kun Diakonissalaitos viettää 150-vuotisjuhlaansa, se tehdään tunnuksella Rohkeus välittää. 150 vuotta on kunnioitettava ikä mille organisaatiolle tahansa, mutta numeroita tärkeämpää on se toiminta, joka kätkeytyy niiden taakse. Rohkeuden ja myötätunnon, välittämisen ohjaamana on Diakonissalaitoksen väki rohkeasti kohdannut kunkin ajan haasteet rakentaa ihmisarvoista huomista kaikille.

Mikä antaa meille rohkeutta voimattomuuden sijaan? Mikä antaa meille myötätuntoa välinpitämättömyyden sijaan? Moni ympäröivän maailman asia antaisi aihetta sekä voimattomuuteen että välinpitämättömyyteen.

Ehkä salaisuus piilee osittain yhteisöllisyydessä? Yli sadan vuoden ajan muodostui Diakonissalaitoksen yhteisö miltei yksinomaan sisarista, jotka asuivat ja työskentelivät täällä. He muodostivat yhdessä laitoksen johdon kanssa hengellisen, taloudellisen ja kollegiaalisen yhteisön, jonka toiminnalla oli kauaskantoisia seurauksia sekä kirkkoon että yhteiskuntaan.

Nykyään yhteisö näyttää aivan ymmärrettävästi toisenlaiselta. Diakonissalaitos on suuri konserni, joka tytäryhtiöineen työllistää lähes kaksituhatta työntekijää ja monia vapaaehtoisia. Mutta yhä me kokoonnumme Yhteyspäiville kiittämään aikaisempia sukupolvia, iloitsemaan ja juhlimaan, mutta myös katsomaan yhdessä eteenpäin. Perjantai-iltapäivän seminaarissa kysytään: Kuinka voimme elää todeksi ihmisarvoista huomista ja rakentaa sitä kaikille? Itse tahdon uskoa kristillisten arvojen varaan rakentuvaan yhteyteen, hyvään ammatilliseen osaamiseen  –  ja suureen annokseen rohkeutta välittää.

Karin Strandberg
Johtava diakonissa