Paljonko kiintiöpakolaisia Jeesus ottaisi?

Mitä on rohkea diakonia, johtava diakonissa Karin Strandberg?

Diakonian tehtävä on mennä sinne, missä hätä on suurin ja mihin muu apu ei ulotu. Diakonia kumpuaa ajatuksesta, että jokainen ihminen on arvokas. Jokainen on Jumalan luoma ja lunastama, ja siksi rakastamisen arvoinen. Se on helppo sanoa, mutta vaikeampi elää todeksi.

Välimereen hukkui viime kesänä yli 1 600 Eurooppaan pyrkivää pakolaista − kahden Estonia-turman verran ihmisiä. Eurooppa sulkee rajojaan, ja tänne pyritään yhä vaarallisempia reittejä pitkin. Mitä on rohkea diakonia tässä tilanteessa?

Nämä ovat hädässä olevia ihmisiä, jotka eivät riskeeraa henkeään ilman painavaa syytä. Rohkea diakonia tarjoaisi heille aluksi ensiapua ja vaikuttaisi sitten päättäjiin niin, että heitä kohdeltaisiin ihmisarvoisesti.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan maailmassa on yli 50 miljoonaa pakolaista. Pelkästään Syyriasta on paennut lähes kolme miljoonaa ihmistä, jotka odottavat leireillä pääsyä turvalliseen maahan. Suomeen otetaan 1050 kiintiöpakolaista tänä vuonna. Kuinka paljon pakolaisia Jeesus ottaisi?

Minä en hänen puolestaan voi vastata, mutta täytyy muistaa, että Raamatun kertomuksen mukaan hän ruokki 5 000 ihmistä viidellä leivällä ja kahdella kalalla. Jumala voi enemmän kuin me pystymme ihmisjärjellä ymmärtämään.

Kun avaa sydämensä, muutakin tilaa voi löytyä. Mahdoton on joskus mahdollista. Jeesus siunasi ja jakoi. Ehkä diakonissalaitoksenkin tehtävä on siunata ja jakaa.

Elina Grundström
Kuva > Marko Turunen