Ollin oppivuodet

Henkilöstövähennyksiä, johtajavaihdoksia, omistusjärjestelyjä. Olli Holmströmin kausi Diakonissalaitoksen johtajana on ollut tuulinen.

Sen jälkeen kun Olli Holmström siirtyi Nokialta Helsingin Diakonissalaitoksen johtajaksi huhtikuussa 2012, säätiössä on tapahtunut paljon.

Kunnat ovat vähentäneet sosiaalipalvelujen ostoja, ja säätiössä on nyt meneillään yt-neuvottelut, jotka voivat päättyä 60 työsuhteen vähentämiseen. Lokakuussa lapsi- ja perhetyöstä irtisanottiin 24 henkeä, ja pienempiä yt-neuvotteluja on ollut puolisen tusinaa.

Kesäkuussa 12,5 prosenttia säätiön omistamasta terveyspalveluyhtiö Diacorista myytiin vakuutusyhtiö LähiTapiolalle, vaikka Diacor on aiemmin pidetty kokonaan Diakonissalaitoksen säätiön omistuksessa.

Kesällä Diacorin toimitusjohtaja ja säätiön talousjohtaja vaihtuivat.

Katso Olli Holmströmin videohaastattelu

Mistä tässä kaikessa on oikein kyse?

”Tulin johtajaksi tilanteessa, jossa suomalainen sosiaali- ja terveysala on murroksessa. Minusta tuli väkisinkin muutosjohtaja, joka saa toteuttaa tätä konsernihommaa.”

”Ja mitä tulee Diacorista myytyyn 12,5 prosentin osuuteen, se on niin pieni, että Diacorin pääomistajuus pysyy säätiöllä. Samalla kauppa vapautti meille pääomaa, jonka avulla voimme kehittää toimintaamme.”

Mitä tämä ”konsernihomma” oikein on?

”Se tarkoittaa sitä, että Diakonissalaitoksen säätiö ja sen omistamat yhtiöt kuten Diacor ja Hoivatoimivat entistä tiiviimmässä yhteistyössä. Käytännössä se näkyy esimerkiksi siten, että elokuussa säätiön johtoryhmän kokoukset muuttuivat konsernin johtoryhmän kokouksiksi.”

”Tehtäväni on tuoda tämän monialaisen konsernin osat voimakkaammin yhteen, niin että se tuottaa tehokkuutta ja synergiaa, jotta voimme paremmin vastata uuden ajan hyvinvointiyhteiskunnan asettamiin vaatimuksiin.”

Eikö konsernipuhe aiheuta riskin, että Diakonissalaitosta aletaan pitää liikeyrityksenä?

”Kyllä tällainen vaara on olemassa. Juuri siksi meidän pitää koko ajan muistaa, miksi me teemme tätä bisnestä. Me emme tavoittele voittoa sen itsensä vuoksi, vaan pyrimme olemaan vaikuttavuudeltamme tehokkaita. Diakoniapuhe ei saa liudentua europuheeseen.”

Konsernissa on nyt kaksi eri logiikalla toimivaa puolta: heikoimpia auttava Diakonissalaitos ja yksityisiä terveydenhuoltopalveluja myyvä Diacor. Eikö näiden välillä ole ristiriitaa?

”Kyllä on, mutta se on dynaaminen ristiriita, jonka kanssa on hyvä elää. Meidän teologien täytyy pystyä ajattelemaan tällaisia kysymyksiä, joihin ei ole lopullista vastausta, kuten ’mitä on synti’ tai ’onko Jumala olemassa’.”

”Toisaalta yksityistä terveydenhuoltoa on turha kavahtaa. Ajatus, että kaikille pitäisi saada yhtä huonoja terveyspalveluja, on kateuden evankeliumia. Sen sijaan pitäisi yhdistää julkista ja yksityistä terveydenhuoltoa niin, että kaikki saavat hyviä palveluja.”

Elina Grundström
Kuva > Aleksi Poutanen