Naapurin tontilla

Syyskuisena iltana joukolla irakilaisia turvapaikanhakijoita näyttää olevan hauskaa – niin kuin toivottiinkin. Diakonissalaitoksen ja osallistumisen kulttuuria levittävän Yhteismaa-yhdistyksen illallisjuhla tanssittiin vastaanottokeskuksen lähikorttelissa. Tarkoitus oli yksinkertainen eli toivottaa tervetulleeksi: Yes in my backyard.

Teksti > Anna-Sofia Nieminen
Kuvat > Henna Aaltonen

Kello ei ole kuin kuusi, kun tanssilattia alkaa täyttyä. Seitsemään mennessä arabimusiikki on saanut suuren osan paikalla olevista irakilaismiehistä tanssilattialle, joukossa Omar Salaalween (vas.) ja Sord Almalk. “Totta kai pidän tästä tapahtumasta!” Salaalween sanoo.

1. Kello ei ole kuin kuusi, kun tanssilattia alkaa täyttyä.
Seitsemään mennessä arabimusiikki on saanut suuren osan paikalla olevista irakilaismiehistä tanssilattialle, joukossa Omar Salaalween (vas.) ja Sord Almalk. ”Totta kai pidän tästä tapahtumasta!” Salaalween sanoo.

 

Voiko peruna olla liian kypsää? Farhad Zandi pohti asiaa samalla kun jutteli omasta elämästään ja turvapaikanhakijoista. Hän on itse tullut Iranista Suomeen vuonna 2004 kiintiöpakolaisena. “On shokki tulla tänne. Jos olemme turvapaikanhakijoille ystävällisiä, se vaikuttaa heidän tilanteeseensa positiivisesti.”

2. Illallisen valmistivat kymmenet vapaaehtoiset, joista moni opiskelee Helsingin Diakoniaopistossa. Yksi heistä on Farhad Zandi, joka tuli Iranista Suomeen vuonna 2004 kiintiöpakolaisena. ”On shokki tulla tänne. Jos olemme turvapaikanhakijoille ystävällisiä, se vaikuttaa heidän tilanteeseensa positiivisesti.”

 

Illallisen valmistivat kymmenet vapaaehtoiset, joista moni opiskelee Helsingin Diakoniaopistossa. Yksi heistä on Pranom Notkonen. “Rakastan kokkaamista ja haluan auttaa.”

3. Myös Pranom Notkonen ilmoittautui vapaaehtoiseksi ruoanlaittajaksi kuultuaan tapahtumasta. ”Rakastan kokkaamista ja haluan auttaa.”

 

2015-09-22 Hki, Viesti, Yes in my backyard -tapahtuma Helsingin Diakonissalaitoksella. Kuva: Henna Aaltonen

4. Hummusta, kuskusia, salaatteja. Jälkiruoaksi hedelmiä. Tänään tarjolla on kasvisruokaa.

 

Illallisen kokkaaminen alkoi jo aamukymmeneltä. Kokkaamista johti kokki Jyrki Tsutsunen, joka on tehnyt Blombergin aisaparina muitakin projekteja. Hiljattain kaksikko järjesti Kimchipäivät Helsingin Kalliossa. Ruokaa jäi yli, joten Kaarlenkadun vastaanottokeskuksesta haettiin porukkaa syömään. “Ruoka yhdistää ihmisiä. Ei tarvitse edes yhteistä kieltä.”

5. Illallisen kokkaaminen alkoi jo aamukymmeneltä. Kokkaamista johti kokki Jyrki Tsutsunen (kuvassa), joka on tehnyt Yhteismaa-yhdistyksen Jaakko Blombergin (kuvassa 6) aisaparina muitakin projekteja. Hiljattain kaksikko järjesti Kimchipäivät Helsingin Kalliossa. Ruokaa jäi yli, joten Kaarlenkadun vastaanottokeskuksesta haettiin porukkaa syömään. ”Ruoka yhdistää ihmisiä. Ei tarvitse edes yhteistä kieltä”, Tsutsunen sanoo.

 

“Ruokaa on tulossa lisää, sitä pitäisi riittää kaikille”, Yhteismaan Jaakko Blomberg ehtii huikata täyttäessään tarjoiluastioita. Hän on henkilö, joka pitää tapahtuman lankoja käsissä. Päivällä se tarkoitti esimerkiksi kaupassa käymistä, illalla ruokapatojen kuljettamista.

6. ”Ruokaa on tulossa lisää, sitä pitäisi riittää kaikille”, Yhteismaan Jaakko Blomberg ehtii huikata täyttäessään tarjoiluastioita. Hän on henkilö, joka pitää tapahtuman lankoja käsissä. Päivällä se tarkoitti esimerkiksi kaupassa käymistä, illalla ruokapatojen kuljettamista.

 

Tiia Nohynek (vas.) työskentelee vapaaehtoisena Kaarlenkadun vastaanottokeskuksessa ja saattoi sieltä turvapaikanhakijoita illallisjuhlaan. “Heille kun sanoo disko disko, niin he ovat silleen, että mennään.”

7. Tiia Nohynek (vas.) työskentelee vapaaehtoisena Kaarlenkadun vastaanottokeskuksessa ja saattoi sieltä turvapaikanhakijoita illallisjuhlaan. ”Heille kun sanoo disko disko, niin he ovat silleen, että mennään.”

 

Mitä pidemmälle ilta etenee, sitä isommaksi muodostuu tanssirinki ruokapöytien keskellä.

8. Mitä pidemmälle ilta etenee, sitä isommaksi muodostuu tanssirinki ruokapöytien keskellä.

 

“Me tarvitsemme Helsinkiin oman diskon, jossa soi arabi- ja afgaanimusiikki”, pian kahdeksan vuotta Suomessa asunut, Afganistanista kotoisin oleva Hussein Mohammadi sanoo juhlinnan lomassa. Sylissä on oma poika Gulbaba.

9. ”Me tarvitsemme Helsinkiin oman diskon, jossa soi arabi- ja afgaanimusiikki”, pian kahdeksan vuotta Suomessa asunut, Afganistanista kotoisin oleva Hussein Mohammadi sanoo juhlinnan lomassa. Sylissä on oma poika Gulbaba.

 

yimby11

10. Sord Almalk (kuvassa) vaihtoi välillä joraamisen laulamiseen. Eräs paikalla olija räppäsi. Suurimmaksi osaksi musiikkia soitti kuitenkin dj.