Keskity olennaiseen

Yhä useammin kuulee sanottavan, että Suomen asiat kyllä saadaan kuntoon, kunhan vain kaiken uudistustyön kahlitsevasta konsensuksesta päästään eroon. Olen eri mieltä. Juuri konsensuksessa piilee se voima, jolla me tämänkin kriisin läpi vähäisimmin vaurioin selviämme.

Suomi syöksyi historiansa pahimpaan onnettomuuteen, sisällissotaan, kun eri ryhmiltä katosi kyky ja rohkeus kuulla ja ymmärtää toista. Jäljelle jäivät vain viha, pelko ja häpeä.

Suomalaisen kansanvallan ydin jo sisällissodan jälkeisiltä vuosilta on ollut, että kansanvaltaiset puolueet tunnistavat toistensa ydinasiat ja kunnioittavat niitä.

Viime vuosikymmeninä on kasvanut tunne, että puolueet ovat menettäneet kykynsä − tai halunsa − määrittää ydinkysymykset, ne kaikkein tärkeimmät asiat, joita niiden tulee vaalia ja edistää viimeiseen saakka. Ne asiat, joiden vuoksi puolue on olemassa.

Sen sijaan puolueista on tullut markkinointiorganisaatioita, jotka tavoittelevat mahdollisimman laajaa hyväksyttävyyttä.

Kun politiikka muuttuu taktiikkapeliksi, asiat ja kannat muotoutuvat kulloisenkin pelitilanteen mukaan. Näin kokoomuksesta tuli työväenpuolue ja sosiaalidemokraateista unelmien täyttäjä, vihreistä citypuolue ja keskustasta keskiluokan puolue. Äänestäjän kannalta kaikki alkaa näyttää yhdeltä jättiläismäiseltä käytettyjen autojen ideaparkilta.

Kasvavan turvattomuuden ajassa puolueiden mainospuheet kuulostavat entistä ontommilta. Siksi huomiota saavat nyt ne, joilla näyttää olevan hallussaan yksinkertainen totuus ja yksinkertainen ohjelma. Tämä on röyhkeiden ja julkeiden etsikkoaikaa.

Suomi selvisi 1930-luvun ääriliikkeistä sillä, että kansanvaltaiset puolueet tunnistivat omat ja muiden ydinarvot, ja ne tunnistivat yhteisen uhan.

Nyt on aika taas päivittää nämä ydinarvot. Ne arvot, joiden puolustaminen on kunkin puolueen tärkein tehtävä. Ja osata tunnistaa muiden kansanvaltaisten puolueiden vastaavat arvot.

Siitä alkaa vuoropuhelu, jossa kaikkien keskusteluun osallistuvien näkemys ja kokemus on arvokas. Se ei tarkoita, että tärkeät uudistukset estettäisiin vaan sitä, että ne pyritään toteuttamaan olennaiset näkökohdat huomioiden. Luottamus vahvistaa kaikkien selkärankaa.

Nyt sen sijaan päivä päivältä enemmän saavat tilaa ne, jotka halveksivat toista mieltä olevia.

Antti Blåfield
Kuva: Juha Törmälä

Antti Blåfield on vapaa toimittaja, joka on pohtinut Suomen lähihistoriaa kirjoittaessaan vastikään ilmestynyttä kirjaansa Loistavat Erkot.