Kemi, Kemijärvi, Turku, Helsinki

On helppoa kuvitella tietävänsä, millainen maamme on ja kirjoitella norsunluutornista viisastelujaan. Olen kotoisin maalta, asunut ja kiertänyt Suomessa eri puolilla. Olen pitänyt itseäni Suomi-asiantuntijana. Silti sohlasin heti kättelyssä eilisessä postauksessani pohjoisen paikat perusteellisesti. Kyseessä oli Kemin lentokenttä, ei Kemijärven. Väyrysen tilukset ovat Keminmaalla. Helsingistä katsottuna kaikki Vantaasta alkaen on samaa tienoota, vaan näin ei ole. Aivan kuin olisin ollut kumartuneena Afrikan kartan ylle Lontoossa vuonna X,  ja yhdistellyt viivottimella eri hiekkakuoppia valtioiksi.

Jos ihminen omaa voimakkaita mielipiteitä, hänellä on taipumus unohtaa faktat ja tukea ajatuskuvioitaan ainoastaan sitä kannattelevilla rakennelmilla. Ensimmäisen myräkän iskiessä rakennelmat hajoavat.

Mietin vain miten heikosti suomalaiset tuntevat Suomea. Minulla on tuttavapiirissä paljasjalkaisia helsinkiläisiä, jotka eivät ole ikinä käyneet kotikaupunkinsa lähiöissä. Maailman metropolit he silti tuntevat kuin omat taskunsa. Sellaisessa ei ole mitään hienoa enkä pidä kotiseututuntemuksen puutetta kovin sivistyneenä.

En aio kirjoittaa sotesta tänne mitään. Neuvostoliitto-Venäjääkin ymmärtää paremmin.