Pääkirjoitus: Jumalan sanasta journalismiin

Suomalaisilla on enemmän rahaa kuin koskaan mutta jatkuva impulssi ostaa kertakäyttöisiä halpavaatteita. Isovanhemmillani, pienituloisilla tehtaantyöläisillä oli täysvillaiset puvut ja talvitakit, niin hyvää ainetta ettei sellaista ole enää kellään.

Sama pätee medioihin. Suomalaiset järjestöt ja puolueet ovat ajaneet alas lehtiään ja siirtäneet rahansa hengettömään mainontaan.

Vuonna 1894 perustettu lehti Från Diakonisshuset i Helsingfors, Diakonissalaitoksesta Helsingissä oli laatutavaraa. Ajan elintasosta kertoo se, että lehdessä luetellaan kapan tarkkuudella, kuinka paljon perunoita laitokselle on lahjoitettu. Diakonissalaitos perusti siitä huolimatta oikean yhteiskunnallisen lehden, joka julkaisi Jumalan sanan lisäksi keskustelua köyhäinhoidosta ja uutisia diakonian kansainvälisistä virtauksista.

Aikana jolloin  suomalaiset järjestöt ulkoistavat perintökalleuksina saamiaan medioita asiakaslehtitaloihin, Diakonissalaitoksen säätiö kulkee vastavirtaan. Se päätti ottaa omansa takaisin ja julkaista vakavasti otettavaa journalismia, joka käsittelee sosiaali- ja terveyspoliittisia kysymyksiä ja luo vastavoimaa julkisuutta hallitsevalle talouspuheelle. Se oli rohkea päätös, joka seuraa kansainvälisiä esimerkkejä.

Yhdysvalloissa juuri säätiöt ovat vastanneet asiajournalismin vähenemiseen rahoittamalla non-profit- eli voittoa tuottamatonta journalismia. Uudistuva Viesti-lehti noudattaa samaa toimintaperiaatetta.  Vaikka lehteä julkaisee Diakonissalaitos, sen sisällöstä vastaa päätoimittaja, eivätkä siinä esitetyt ajatukset ole Diakonissalaitoksen virallisia kantoja. Lehteä toimitetaan journalistisin perustein,  eli lukijan ehdoilla. Se olet sinä. Kerro toiveesi.
Anna palautetta. Lähde mukaan!

Elina Grundström
Päätoimittaja