Huomaatko uskovasi?

Saku Tuominen ja Annamari Heikkilä kertovat kirjansa alkusivulla, että he toivovat kirjansa myös ärsyttävän lukijaa. Erittäin ärsyttävä toive – se sisältää itsevarman uskomuksen, että kirja ärsyttäisi monia.

Oikeasti kirja pyrkii väistämään sellaiset self help -ohjeet, jotka monia ärsyttävät. ”Emme halua kertoa, miten asiat ovat, koska emme tiedä”, kaksikko kirjoittaa. Tuosta ihan-vain-vähän ärsyttävästä lauseesta tulee mieleen, että Uskonko-kirja kertoo sanomansa niin älykkään nöyrällä kierteellä, että kukaan ei pysty lyömään vastapalloon. Siis sanovat, mitä kannattaisi miettiä, mutta eivät missään tapauksessa, miten kannattaisi miettiä. Paitsi vähän. Mutta sekään ei sovi kaikille.

Kirjan ydinajatus on vastaansanomaton: käyttäytymisemme, elämän pienet ja isot valinnat perustuvat uskomuksille enemmän kuin aina muistamme ajatella. Uskomukset koskevat itseämme, muuta maailmaa ja suhdettamme näihin. ”Epäonnistun aina, ihminen tarvitsee lihaa elääkseen, Suomi ei koskaan voita jääkiekon maailmanmestaruutta.”

Näistä yksittäisistä uskomuksista muodostuu sitten uskomusjärjestelmiä, jotka ohjaavat meitä huomaamattamme. Se ei ole itsessään paha tai hyvä asia. Mutta jotkut uskomukset ovat meille haitallisia.

Mistä päästäänkin uskomusten muuttamiseen. Kirjanen sanallistaa pienessä tilassa: uskomuksia voi muuttaa, mutta se on hidasta eikä yleispäteviä neuvoja ole. Kirjoittajat todistavat, että pelkällä lukemisella muutosta ei tule. Muutos parempaan syntyy toistuvien, pientenkin tekojen ja ympärillämme näkyvien hyvien esimerkkien kautta.

Itse uskon näkeväni kirjoittajien  kierteiden taakse, joten kirja ei lopulta ärsytä. Se on hauskasti muotoiltu, naseva puheenvuoro isoista kysymyksistä.

Yhdeltä kantilta teos on vakavan ajankohtainen. Siinä muistutetaan perustavanlaatuisesta psykologisesta viastamme: uskomuksilla on tapana vahvistua, sillä etsimme ja huomaamme maailmasta niitä vahvistavia yksityiskohtia. Viime aikojen yhteiskunnallisessa keskustelussa tämä on näkynyt esimerkiksi väittelynä siitä, kummat ovat pahempia: rasistit vai maahanmuuttajat.

Uskonko-kirja vinkkaa itsetutkiskelun sopivan lääkkeeksi moneen. Entä miten puretaan ryhmien uskomuksia? Senkin kirjan haluaisin lukea.

Riku Siivonen

Annamari Heikkilä, Saku Tuominen: Uskonko. Otava, 2016.