Gunnel Stenbäck sata vuotta

Helsingin Diakonissalaitoksen toiseksi vanhin sisar, diakonissa ja valtiotieteiden lisensiaatti Gunnel Stenbäck täytti syyskuussa sata vuotta. Hän jäi eläkkeelle laitoksen johtajattaren tehtävästä 1977.

Stenbäck valmistui sairaanhoitajaksi 1938. Hän aloitti työuransa piirisisarena eli kiertävänä sairaanhoitajana Helsingin Hermannin alueella ja siirtyi pian Sörnäisten ruotsinkieliseen seurakuntaan, jossa toimi diakonissana vuoteen 1953 saakka.

Stenbäck on toiminut Rinnekodin ylihoitajana, sairaanhoidon opettajana, Diakoniaopiston rehtorina ja laitoksen johtajattarena. Nykyään hän asuu kodissaan Pitäjänmäellä.

Stenbäck kuvaa itseään uteliaaksi ihmiseksi, joka on aina halunnut oppia uutta. Hän aloitti akateemiset opinnot työn ohella noin 50-vuotiaana ja valmistui valtiotieteiden lisensiaatiksi 1969. Hän on matkustellut kaikissa maanosissa tutustuen hoitotyöhön ja edistäen kehitysvammatyötä.

Stenbäck on A-sisar, joka päätti pitää vanhaan sisarkotijärjestelmään kuuluvat erityisedut ja velvollisuudet, kun järjestelmä 1959 lakkautettiin. Eläkkeelläkin hän on säilyttänyt yhteyden Diakonissalaitokseen.

Markku Niskanen