Diakonissalaitos etsii rajoja teatterin avulla

Milloin sinun rajojasi on ylitetty? Mitä sitten tapahtui? Diakonissalaitoksen yhteisöllinen teatteriprosessi pohtii valtaa ja sen rajoja. Koko Alppikadun kortteli erilaisine ihmiseen on mukana tuotannossa, ja kortteli on elokuun lopussa myös esityspaikka. Esitys valittiin osaksi Opetus- ja kulttuuriministeriön strategista kokeilua, jossa tutkitaan kulttuurin ja taiteen vaikutuksia hyvinvointiin.

Tässä menee raja – laulu unelmien huomisesta on esitys, jonka tekee koko yhteisö yhdessä ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Elokuussa vain kaksi kertaa esitettävä esitys kysyy, kuka määrittelee paikkamme? Kenellä on oikeus puhua ja ketä kuunnellaan? Miksi on niin pelottavaa ottaa ohjat käsiinsä ja sanoa: Tässä menee raja!

Tässä menee raja – laulu unelmien huomisesta juhlistaa Helsingin Diakonissalaitoksen 150-vuotista taivalta heikoimman puolustajana. Diakonissalaitoksella pidettyjen työpajojen, keskustelujen ja kirjoitustehtävien kautta ohjaaja Sirpa Riuttala on etsinyt niin työntekijöiden kuin asiakkaiden tuntoja ja näkökulmia.

”Laitoksen asiakkaat – yhteiskunnan notkelmiin pudonneet  – kokevat rajoja maailmaan ja siellä toimimiseen ihan perustilanteissa, miten heitä katsotaan ja kohdellaan kaupassa ja baarissa. Toisaalta Alppikadun korttelikin sisältää suljettuja ovia: joku arvioi joka päivä korvaushoidon asiakkaalle, voitko sä saada lääkkeen. Samaan aikaan työntekijöiden tekemä rajaaminen on sitä samaa rajaamista, jota olisi ollut asiakkaiden kannalta hyvä olla jo lapsena”, Riuttala kuvaa.

Samaa mieltä on myös kulttuurin ja liikunnan tuottaja Anssi Pirttineva Helsingin Diakonissalaitokselta.

”Henkilökohtaiset ja yhteiskunnalliset rajat ovat näkyvissä kaikkialla. Rajojen vetäminen on myös Helsingin Diakonissalaitoksen hoidollisen kulttuurin tärkeimpiä perustoja. Rajojen asettaminen ja jatkuva uudelleenmäärittely kuuluvat toimivaan yhteisöön, eikä se ole koskaan helppoa. Yhteisön tekemä teatteri auttaa organisaation sisäisen ymmärryksen lisäämisessä sekä avaa ulkopuolisille näkökulmia HDL:n toimintaan ja kulttuureihin”, Anssi Pirttineva sanoo.

Itse esityKSESSÄ yleisö saa kulkea vaikuttavan taiteellisen ja yhteiskunnallisen matkan, joka avaa uusia näkökulmia HDL:n toimintakulttuureihin sekä Diakonissalaitoksen korttelin eri tasoja, kulttuureja ja sen kiehtovaa historiaa.

Esityksen oteuttavat Helsingin Diakonissalaitoksen asiakkaat ja työntekijät yhdessä Koiton laulun, HOS Big Bandin ja vapaaehtoisten kanssa.

Riku Siivonen

Liput 10€, varaukset puh.nro 050-578 1252. Esitykset ke 30.8 klo 13 ja 18. Alppikatu 2, 00530 Helsinki Kesto 1h. Esitys ulkotiloissa.