Aids yllätti Suomen housut kintuissa

Suomi oli nykyistä paljon suljetumpi ja vielä yhtenäiskulttuurin aikaa elävä maa 1980-luvun alussa, jolloin tehtiin ensimmäiset aids-diagnoosit. Tutkivien toimittajien Hanna Nikkasen ja Antti Järven Karanteeni on vetävä ja monitasoinen teos, jossa aidsin tuloa Suomeen seurataan lukuisten potilastapausten kautta ja useasta eri näkökulmasta.

Sekä Tieto-Finlandia- että Kanava-palkintoehdokkaaksi valittu teos kertoo aidsin lisäksi suomalaisen yhteiskunnan kehityksestä. Kirja antaa äänen monelle alkuvuosien aids-potilaalle, joiden tarinat avaavat ikkunan myös aikaisempien vuosikymmenten moraali- ja sopivaisuuskäsitysten tarkasteluun.

Kasinotalouteen ja kansainvälistymiseen päättynyttä 1980-lukua pidetään suurena ovien avaamisen vuosikymmenenä. Teos osoittaakin konkreettisella tavalla, kuinka asenteet avartuivat vuosikymmenen aikana. Perille ei päästy vielä teoksen tarkasteluajankohtana, mutta matka eteni.

Hanna Nikkasen ja Antti Järven Karanteeni saa erityisen ajankohtaisen kehyksen meneillään olevasta ebola-epidemiasta. Aidsin tapaan ebola on pelottava ja suomalaiselle valtavirralle vieraassa yhteisössä alkunsa saanut tappava tauti.

Aiheelliset ja aiheettomat pelot, väärät ja oikeat olettamukset yhdistävät suhtautumista molempiin tauteihin. Nikkasen ja Järven kirja osoittaa, kuinka hakoteillä media välillä oli 1980-luvun aids-uutisoinnissaan. Samaa juurta oli Suomen ensimmäisen ja aiheettomaksi osoittautuneen ebola-epäilyn uutisoinnissa.

Karanteeni osoittaa, kuinka yhteiskunta reagoi uuteen ja vieraaseen uhkaan. Kirja kertoo missä määrin pelottavaa ilmiötä otettiin vastaan tunteella ja järjellä. Se on ajaton ja inhimillinen puheenvuoro.

Ville Pernaa